Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εντολοδόχος πρωθυπουργός της FYROM, ο Ζόραν Ζάεφ

Σκόπια
17 Μαΐου 2017 / 14:04
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΣΚΟΠΙΑ. Να δώσει εντέλει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) Ζ. Ζάεφ, αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβάνοφ, ύστερα από την συμφωνία σε ένα πλαίσιο συνταγματικών εγγυήσεων

Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε  τη 1 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης στο προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια και με την εξέλιξη αυτή βελτιώνεται ακόμα περισσότερο το κλίμα, που είχε φτάσει στα όρια της εθνοτικής έκρηξης, να διαρραγεί η ενότητα της χώρας όταν οπαδοί του δεύτερου κόμματος και κυβερνητικού μέχρι πρότινος (VMRO-DPMNE), Ν. Γκρούσεφσκι, εισέβαλαν στη Βουλή, προκειμένου να διακόψουν τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου από τη νεοπαγή συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών με τα αλβανικά κόμματα. Η κρίση αποσοβήθηκε με την παρέμβαση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, που αποδέχθηκαν αμέσως την εκλογή του Αλβανού Τ. Τζαφέρι ως νέου προέδρου του κοινοβουλίου, καταδικάζοντας την εισβολή, γεγονός που αντικειμενικά σήμανε την απομόνωση Γκρούεφσκι, ο οποίος πολύ γρήγορα εκείνο το βράδυ αναδιπλώθηκε σε αντιδράσεις εντός των συνταγματικών πλαισίων.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ έδωσε στη δημοσιότητα το πλαίσιο των συνταγματικών εγγυήσεων, που συμφωνήθηκε και άνοιξε έτσι τον δρόμο για την υπέρβαση του αδιεξόδου.
1. Εγγυώνται την προστασία της ενότητας, κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της πολυεθνικής Μακεδονίας.
2. Διασφάλιση της προστασίας της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
3. Διασφάλιση της προστασίας των κρατικών συμφερόντων και τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της εθνοτικής, θρησκευτικής και γλωσσικής ταυτότητας.
4. Διασφάλιση ότι η διαδικασία της λήψης αποφάσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ θα είναι σύμφωνα με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, ώστε Δημοκρατία της Μακεδονίας να μην βρεθεί σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλη χώρα.
Αυτή η συμφωνία επιβλήθηκε από τα πράγματα για να διασκεδάσει την ανησυχία που είχε προκληθεί αποδίδοντας στη στάση των αλβανικών κομμάτων και τη συμμαχία τους με το SDSM βλέψεις των Τιράνων που περιέχονται στις κατά καιρούς εκδηλώσεις για τη Μεγάλη Αλβανία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.