Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στους Δήμους για τρία χρόνια η παραχώρηση των παραλιών

Παραχώρηση παραλιών
15 Μαΐου 2017 / 13:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας. Δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής

στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β’ 1636/12.05.2017) και απαρτίζεται από δεκαεπτά άρθρα. Σκοπός της παραχώρησης είναι η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή η αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων (ξαπλωστρών) λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου. Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κτλ ) επιφέρει κυρώσεις.

Η απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παράρτημα με τον πίνακα θέσεων-περιοχών απλής χρήσης αιγιαλού μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλη τη χώρα οι οποίες διενεργούνται αποκλειστικά από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, καταγράφονται οι περιοχές στις οποίες απαγορεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χρήση αιγιαλού και παραλίας. Δικαιούχοι παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας είναι οι Δήμοι για αιγιαλό και κοινόχρηστη παραλία εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας, με δικαίωμα παραχώρησης α) σε υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εταιρίες του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα υπομίσθωσης β) ιδιώτες και επιχειρήσεις εφόσον διαθέτουν άδεια λειτουργίας και έναρξη επιτηδεύματος και γ) ναυταθλητικά σωματεία εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Με την ΚΥΑ «παραχωρείται το δικαίωμα απλής χρήσης απευθείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας».
Ωστόσο, χθες, οι τέσσερις τροποποιήσεις που υπογράφονται από τους συναρμόδιους υπουργούς Βούτση και Βαλαβάνη και περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δήμοι αποκτούν ουσιαστικά το δικαίωμα να εκμισθώνουν τον αιγιαλό για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πώς; Στις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται η φράση με την οποία οριζόταν ρητά ότι επισύρει κυρώσεις η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της παραχώρησης αιγιαλού, αυτή η απάλειψη διευκολύνει την ασάφεια και με μη ρητή διατύπωση είναι πιο… ανοιχτές οι δυνατότητες για τραπεζοκαθίσματα.

Για το 2017

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και λήγει στις 31.12.2019. Είναι δυνατή η παραχώρηση απλής χρήσης για ένα ή περισσότερα έτη, με λήξη των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αποκλειστικά τις ημερομηνίες 31.12.2017 ή 31.12.2018 ή 31.12.2019. Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση για μικρότερα χρονικά διαστήματα του δωδεκάμηνου, ανεξάρτητα του ενδεχομένως μικρότερου χρόνου χρήσης των χώρων. Όμως, είναι αυτονόητο ότι οι μονοετείς συμβάσεις παραχώρησης που θα συναφθούν για το έτος 2017 υπολείπονται εκ των πραγμάτων του δωδεκαμήνου.
Ειδικά για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης του 2017 θα πρέπει να έχουν συναφθεί οι συμβάσεις παραχώρησης για τις απευθείας παραχωρήσεις από τους Δήμους και να έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις δημοπρασίας μέχρι 23.6.2017.

Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης ή δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη δημοπρασίας από το Δήμο μέχρι 31η Μαΐου 2017, εντός των επόμενων πέντε ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο Περιφερειακές Διευθύνσεις ή Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου 2017 οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις /να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης.

Εν γένει ορίζεται ότι εντός του πρώτου τριμήνου (Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος) εκάστου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους Δήμους.
Από την 1η Απριλίου κάθε έτους οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται αποκλειστικά από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν σε αυτές όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης από το Δήμο μέχρι 31η Μαρτίου εκάστου έτους εντός των επόμενων πέντε ημερών. Επίσης, εντός του Ιουνίου εκάστου έτους οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης, καθώς επίσης εντός της αιχμής της θερινής περιόδου ανά περιοχή να διενεργούνται αυτοψίες.